🏠 / datasets / gov / Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka / KEIS Kultūros paso edukacijos / KEIS Kultūros paso edukacijos / 04147050 / Changes
_type | datasets/gov/lnb/kulturos_pasas/Edukacija |
---|---|
_id | 04147050 |
_revision | 13cb987f-8a80-4027-b841-2dba05a2f1bf |
id | c9bfd1846fe7cf4 |
edukacijos_pavadinimas | Edukacinės programos „Šakočio kelias iki mūsų stalo” su apsilankymu šakočių muziejuje |
edukacijos_tiekejas | Uždaroji akcinė bendrovė "Romnesa" |
pritaikyta_klasems | 9; 10; 11; 12; 13 |
kaina | 8.0 |
trukme | 90 |
aprasas | Edukacinės programos „Šakočio kelias iki mūsų stalo” su apsilankymu škočių muziejuje. Sužinosite šakočio atsiradimo istoriją, pamatysite gamybos procesą, lankysitės vieninteliame pasaulyje šakočių muziejuje. Iš ko ir kaip kepamas šakotis? Kuo skiriasi šakotis nuo „baumkūcheno“? Kokį šakotį mūsų protėviai kepė akmens amžiuje? Koks buvo mėgstamiausias legendinės kunigaikštienės Barboros Radvilaitės desertas? Atsakymus į šiuos ir daugiau klausimų sužinosite pas mus apsilankę ir paragavę atviroje židinio liepsnoje ką tik iškepto šakočio. Programos metu ne tik sužinosite šakočio atsiradimo istoriją, pamatysite visą gamybos procesą, bet ir patys jame dalyvausite ir, žinoma, ragausite. Po profesionaliai įgarsinto filmo peržiūros, programos dalyviai savo žinias apie šakotį įtvirtins atsakinėdami į edukatorės užduodamus klausimus, o teisingai atsakiusiųjų lauks staigmenos. Degustacijos metu svečiams patiekiama dar dviejų rūšių tradicinių skanėstų. Tai puiki galimybė paskanauti kitokių šakočių ir palyginti jų skonius. Edukacinės programos tikslas ugdyti tautinę savimonę ir savigarbą turinčią asmenybę, puoselėjant etnokultūrą bei išsaugant tradicijas. Ši edukacinė programa vyksta specialioje salėje, talpinančioje iki 60 mokinių. Interjeras primena uolą ir grąžina mus į akmens amžiaus laikus, nuo kurių ir prasidėjo šakočio atsiradimo istorija. Edukacija pradedama šakočio kepimu židinyje, ant atviros ugnies. Kepimo metu rodomas filmukas, pasakojama apie šakočių kilmę, jų rūšis, senuosius ir dabartinius kepimo būdus. Klausantis pasakojimo apie šakočius, dalyviai pakviečiami ragauti kelių rūšių šakočio ir vaišintis arbata. Mokiniai supažindami su pirmosiomis žiniomis apie šakotį rašytiniuose šaltiniuose, kaip senovėje buvo kepami šakočiai, kokie populiariausi kepimo būdai menami, kas dažniausiai kepdavo šakočius ir kodėl jų receptai buvo laikomi paslaptyje, kada į Lietuvą atkeliavo šakotis ir kas pirmieji jį pradėjo mūsų šalyje kepti, kokiose dar pasaulio šalyse kepami šakočiai. |
galioja_nuo | 2022-09-01 |
galioja_iki | 2025-08-01 |
vykdymo_vieta | Paslauga teikiama tik kultūros ar meno įstaigoje |
sritis | Kultūros paveldas; Etninė kultūra |
savivaldybe | Druskininkų sav. |
metine_tema | |
ugdomos_kompetencijos | |
pritaikyta_kurtiesiems | False |
pritaikyta_judejimo_negaliai | False |
pritaikyta_intelektualiniam_sutrikimui | False |
pritaikyta_regejimo_negaliai | False |
gali_uzsisakyti_savarankiskai | False |